Första intrycket, del 85 – Sleeping gods (solo)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 85 - Sleeping gods (solo)
/

Det är ju, med pågående pandemi, svårt att få till spel med andra människor. Så när Sleeping gods damp ner hemma hos Brisse var den enklaste lösningen att helt enkelt spela det själv. Så kan det gå när ett spel verkligen lockar. Så häng med när Brisse svamlar loss i sin ensamhet om ett spel han spelade väldigt länge. Kan väl också passa på att tipsa om vårt förra avsnitt av “Mellan turerna” där vi pratade mer om det här med att spela själv.

Första intrycket, del 84 – MicroMacro: Crime city

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 84 - MicroMacro: Crime city
/

MicroMacro syns lite överallt just nu i brädspelsmedia, det har verkligen blivit omtalat. Det tisslass och tasslass till och med om en möjlig nominering till Spiel des Jahres. Hur det blir med det får vi se den 17:e maj, men vi kunde ju helt enkelt inte motstå att testa spelet, där det gäller att lösa brott med hjälp av en gigantisk karta. Dessutom: The return of Charlotte!

Första intrycket, del 83 – Red rising

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 83 - Red rising
/

Det har ju blivit något av en tradition på Första intrycket att vi gör avsnitt när Stonemaier games släpper något nytt. Så nu när Red rising kommit ut så ville vi ju spela och prata om det, trots pandemi och det faktum att vi inte kan träffas i verkligheten. Så vi experimenterar lite, spelar in på separata platser och spelar över Tabletopia. Vi bryter också mot våra egna regler och spelade två gånger, eftersom det var blev en vecka mellan första spelningen och när vi skulle spela in. Men vi sätter våra egna regler och får bryta om dem om vi vill, så det så!

Första intrycket, del 82 – Tekhenu

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 82 - Tekhenu
/

Som början på en fin tradition har vi för andra året i rad ett litet samarbete med våra kollegor på Mindy: Bräd- och rollspels podd. Vi träffades på Drakar & Mazariner, det trevliga spelcaféet i Halmstad, när de hade sitt arrangemang “Not @ Spiel” som arrangerades eftersom Spiel i Essen i år bara var online. Tillsammans med Micke från Mindy och hans lakej Fredde spelade vi Tekhenu: Obelisk of the sun och spelade, på plats i caféet in våra första intryck.

Efter det här avsnittet blir det tyvärr ett uppehåll i vår utgivning av Första intrycket-avsnitten. På grund av rådande omständigheter kring Covid-19 så kan vi inte ses och spela in nya avsnitt och just Första intrycket kräver ju att vi träffas och spelar in tillsammans, vilket vi vill undvika just nu. Eventuellt kommer något om solospel om andan faller på och vi hoppas kunna släppa avsnitt av Mellan turerna när vi kan, eftersom vi kan spela in dem på håll.

Detta avsnitt spelades in före restriktionerna skärptes och alla deltagande var försiktiga och tog hänsyn till då gällande råd från myndigheterna.

Första intrycket, del 80 – Pendulum

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 80 - Pendulum
/

Stonemaier games är en av de utgivare vars spel vi gjort flest “Första intryck” av, endast slagna av Fantasy Flight games. Deras spel är inte alltid bra, men de skapar alltid mycket uppmärksamhet och är lite av en vattendelare bland brädspelare. Så det är alltid intressant att ta en titt på deras spel och i detta avsnitt gör vi just det med Pendulum, ett spel baserat på timglas och arbetarplacering.

Första intrycket, del 76 – Cartographers & Kennerspiel 2020

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 76 - Cartographers & Kennerspiel 2020
/

Första intrycket är tillfälligt tillbaka med ett specialavsnitt om årets Kennerspiel des Jahres. Varje år försöker vi spela alla nominerade och diskutera om vilket vi tror kommer vinna. Eftersom vi inte hade spelat Cartographers så ger vi er vårt första intryck av det innan vi går vidare och diskuterar själva nomineringarna. Det blir lite långt, men det finns mycket att säga och diskussionen blev intressant, om vi får säga det själva. Så vi förutspår alltså vilket spel som kommer vinna, men säger också vilket vi skulle vilja att det vann. I slutet av juli får vi se om vi har rätt.

Första intrycket, del 75 – Coloma

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 75 - Coloma
/

Brisse gillar Vilda västern, så vad kunde vara bättre än ett Eurogame om detta, Coloma. Spoilers, en hel del faktiskt, men för att få reda på mer om vad vårt första intryck är så lyssna när vi svamlar vilt om spelarinteraktion, tjabbande och magnetiska innovationer. Missa inte heller att vi numera har ett Instagram-konto där vi lägger upp bilder på spelen vi spelar och annat. Vi kallas Spelradio där.

Första intrycket, del 74 – Paladins of the West Kingdom (på två)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 74 - Paladins of the West Kingdom (på två)
/

I det här avsnittet fuskar vi lite och spelar ett spel som Brisse har spelat en gång tidigare. Dock testar vi det på två, som enligt BoardGameGeek är det bästa sättet att spela just Paladins of the West Kingdom. Anders spelar för första gången och Brisse alltså första gången på två. Vi pratar också lite om skillnaderna mot Architects of the West Kingdom och den föregående trilogin om North sea.

Första intrycket, del 73 – Marvel Crisis Protocol

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 73 - Marvel Crisis Protocol
/

I det här avsnittet drar vi på oss trikåerna och fightas med hjältar och skurkar i figurspelet Marvel Crisis Protocol. Brisse har limmat sig arg men nu får han leka med marvelgubbar, som ju egentligen är allt han vill. Det är som sagt mer av ett figurspel än ett brädspel, men vi hoppas ni ändå kan vara intresserade av våra första intryck.

Första intrycket, del 72 – Tiny towns (“live” från Drakar & Mazariner)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 72 - Tiny towns ("live" från Drakar & Mazariner)
/

Vi är tillbaka från vårt långa juluppehåll med ett avsnitt som spelades in före det. Vi besökte Drakar och Mazariner, ett väldigt trevligt brädspelscafé i Halmstad (med tillhörande butik, Mantikora), när de deltog i Extraliv, en insamling för Barncancerfonden. Inte nog med det, vi passade på att träffa Micke från Mindys bräd- och rollspelspodd. Vi spelade Tiny Towns tillsammans med Micke och hans kompis Fredde, allt inspelat på plats på caféet.

Mindy: Bräd- och rollspelspodd

Drakar & Mazariner

Första intrycket, del 71 – Marvel Champions (solo)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 71 - Marvel Champions (solo)
/

Trogna lyssnare är nog införstådda med Brisses vurm för allt som har med superhjältar i allmänhet och Marvel i synnerhet att göra. Så Marvel Champions: The card game kändes självklart att skaffa. Det är det senaste i raden av LCG – Living Card Games, från Fantasy Flight, en serie spel som är väldigt populära och där det släpps mängder med små expansioner. Vi har tidigare spelar Arkham horror: The card game och gillade det, så med lite superhjältar i mixen kan det inte bli fel. Brisse spelar, själv, och svamlar sedan osammanhängande om sitt första intryck.

Första intrycket, del 70 – Terrors of London

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 70 - Terrors of London
/

Då och då händer det att vi spelar spel avsedda för två personer. Så är det i detta avsnittet, där Johan och Brisse tar sig an Terrors of London, ett spel om monster i det Viktorianska London, där det gäller att slå ihjäl sin motståndare helt enkelt. Det är ett duellspel med lekbyggande, som under avsnittets gång byter ägare, hör och häpna. Vi spelar och ger er vårt första intryck.

Första intrycket, del 69 – Offshore

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 69 - Offshore
/

Det är väl ingen hemlighet att vi på podden (i alla fall Brisse) är stora fans av Aporta games och deras spel. Så det var liksom en självklarhet att ta en titt på deras släpp från årets Essen, där Offshore är ett av dem. Vad kan vara norskare än ett spel designat av norrmän om oljeborrning i norska Nordsjön? Vi spelar, ger vårt första intryck och kommer till och med på en expansions-idé.

Första intrycket, del 68 – Villagers

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 68 - Villagers
/

Efter viss post-Spiel-stress kommer här nästa avsnitt, där vi för första gången spelar Villagers, designat av Haakon Gaarder och utgivet av Sinister Fish. Vi lockades direkt av spelets illustrationer, tills vi öppnade lådan och det visade sig att alla hade “googly eyes”. Men häng med när vi spelar det här semi-postapokalyptiska tablåbyggarspel och hör vad våra första intryck är. Ska Anders ge det tumme ner av bara farten (ni vet ju hur han är)? Och ska Josefin hitta någon obskyr referens till något gulligt? Lyssna och…hör?

Första intrycket, del 67 – Tapestry

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 67 - Tapestry
/

Stonemaier games är i och med detta avsnitt en av de utgivare vars spel vi haft med mest i podden. Den här gången spelar vi Tapestry, kanske det hetaste spelet just nu, i alla fall så här ett par veckor före Spiel i Essen. Det pratas mycket om det och vi vill ju inte hamna på efterkälken så det är klart vi ska spela Tapestry och ge er vårt första intryck.

Första intrycket, del 66 – Flamme Rouge

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 66 - Flamme Rouge
/

Initiate order 66! Vårt 66:e avsnitt är nog vårt flamsigaste avsnitt hittills, hoppas ni kan står ut med det. Vi spelar också ett JÄTTEGAMMALT spel, ända från 2016. Tre år gammalt!!! Det är inget mindre än Flamme Rouge, cykelspelet om att cykla bäst. Spelet är designat av Asger Harding Granerud och utgivet av Lautapelit.fi. Vi spelar och ger vårt första intryck. Och flamsar.

Första intrycket, del 65 – Dicetopia

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 65 - Dicetopia
/

Det är alltid lite extra kul att prata om svenska spel, vilket är precis vad vi gör i detta avsnittet. Vi spelar Dicetopia, ett spel som kom för ett tag sedan, men råkat bli bortglömt på Brisses hylla. Det är dags att damma av det och slå lite tärningar. Missa inte heller vår nya programpunkt, Analys av en tärning.

Första intrycket, del 64 – Solo: Deep space D-6 & Black Sonata

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 64 - Solo: Deep space D-6 & Black Sonata
/

Brisse leker med sig själv igen och pratar om två spel designade för en spelare: Deep Space D6, av Tony Go, utgivet av Tau Leader games och Black Sonata, av John Kean, utgivet av Side room games. Båda spelen är tidigare Print-and-play men finns nu alltså utgivna, men finns alltså att ladda ner om du tycker de låter intressanta efter att ha hört avsnittet. Så sätt igång och lyssna på en dåres svamlande, ensam på sin kammare. Kanske får du ut något av det.

Första intrycket, del 63 – Mobster Metropolis

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 63 - Mobster Metropolis
/

Det är alltid lite extra kul att belysa svensk brädspelsdesign. Och ännu roligare att göra det på ett lokalt spelkonvent. Så i detta avsnittet spelar vi Mobster Metropolis från svenska Stormakten production på Drakocon i Trollhättan. Det är lite brusigare, lite stimmigare men också med en härlig känsla av att vara del av ett levande spel-Sverige. Vi spelar helt enkelt spelet och ger er vårt första intryck av spelet.

Första intrycket, del 62 – Carpe Diem (och Kennerspielgissningar)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 62 - Carpe Diem (och Kennerspielgissningar)
/

Brisse har aldrig spelat ett Feld-spel! Det är så skamligt att vi måste göra något åt det direkt. Då passar ju Carpe Diem bra eftersom det är nominerat till Kennerspiel des Jahres. De andra nominerade har vi redan haft med i podden, Detective i avsnitt 41 och Wingspan i avsnitt 52. Vi spelar Carpe diem, ger er vårt första intryck och sedan diskuterar vi vilket spel vi tycker ska vinna det tyska spelpriset, med gissningar på vilket som kommer vinna.

Detta är även vårt sista avsnitt före ett sommaruppehåll. Vi är tillbaka någon gång i augusti.

Första intrycket, del 61 – Blackout Hong Kong (med Bitter och Tysk)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 61 - Blackout Hong Kong (med Bitter och Tysk)
/

Äntligen är det här, det efterlängtade, vida omtalade och alldeles underbara avsnittet där vi gästas av Bitter och Tysk från podcasten med samma namn. Inte nog med det, Original-Johan gör oss också sällskap, ni vet han från moderpodden. Vi spelar Blackout Hong Kong för första gången, på tyska så klart, och ger er vårt första intryck. På svenska, det skulle bli förvirrande om vi pratade tyska i podden.

Missa för tusan inte att lyssna på Bitter och tysk heller, de finns här och här.

Första intrycket, del 60 – Preview av Goetia: Nine kings of Solomon

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 60 - Preview av Goetia: Nine kings of Solomon
/

I detta specialavsnitt, inspelat på Sthlm Table Top Game Expo, får vi chansen att testa ett spel som är under utveckling och ge er vårt första intryck av prototypen. Goetia: Nine kings of Solomon är ett spel designat av Kristian Karlberg som kommer dyka upp på Kickstarter inom en nära framtid om allt går som det ska. Vi Pratar lite med Kristian, som får presentera sitt spel innan vi smyger iväg och pratar ostört. Avsnittet är som sagt inspelat på expot och är lite stimmigare än annars.
Blir du nyfiken på Goetia, besök www.demonicgames.com.

Första intrycket, del 59 – Batman: Gotham City Chronicles

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 59 - Batman: Gotham City Chronicles
/

Plast i stora lass erbjuds i det nya Batmanspelet som det tisslas och tasslas en del om. Det är Kickstarter i ett litet nötskal, men för undertecknad så är det ju väldigt lockande med Batman, och en vill ju liksom leka med Batmandockor. Hur som helst, Johan och Brisse bänkar sig, spelar en gång och ger er sitt första intryck.

Första intrycket, del 58 – Cerebria: The inside world

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 58 - Cerebria: The inside world
/

I detta avsnitt spelar vi Insidan ut: the board game. Fast det heter visst Cerebria: The inside world. Spelet och filmen behandlar ungefär samma ämne dock, hur en individs personlighet byggs upp. Så vi spelar det, två som inte behöver nämnas krossade de andra två som inte behöver nämnas och vi pratar om vårt första intryck.

Första intrycket, del 57 – Warigin

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 57 - Warigin
/

Ibland stöter en på ett spel som är designat för ett väldigt specifikt antal spelare. Visst, Warigin GÅR att spela på två, men det är definitivt designat för tre och inget annat. Så den här gången är vi just tre stycken, som sätter tänderna i spelet och ger er vårt första intryck av det. Warigin är Kickstartat och utgivet av 3-headed dog, designat av Christian Sauer.

Första intrycket del 56 – Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket del 56 - Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth
/

Så var det dags för Fantasy flights nya app-drivna bautaspel i alldeles för stor låda för innehållet. Den här gången är det Tolkiens värld som tas upp igen i ett äventyrsspel som (lyckligtvis för undertecknad) saknar tärningar. Niklas och Brisse sätter tänderna i kolossen och ger er sitt första intryck.

Första intrycket, del 55 – The Reckoners (solo)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 55 - The Reckoners (solo)
/

Brisse är återigen helt alena i studion och spelar ett spel med sig själv. Denna gången är det The Reckoners från Nauvoo games, baserat på böckerna av Brandon Sandersson. På med trikåerna (varsågod för den mentala bilden) och ut för att stoppa den onde Steelheart. Är det bra? Lyssna och hör!

Första intrycket, del 54 – Manitoba

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 54 - Manitoba
/

Det har blivit en del snack om Manitoba, men inte så mycket för dess förträfflighet som spel utan mer för valet av tema och hur det använts. Vi pratar lite om det i detta avsnittet, men främst så spelar vi spelet och ger er vårt första intryck av spelet designat av Remo Conzadori och Marco Pranzo och utgivet av dlp games.

Första intrycket, del 53 ‐ Crown of Emara

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 53 ‐ Crown of Emara
/

I detta avsnitt spelar vi Crown of Emara från Pegasus Spiele, ett typisk euro, men utan bister medeltida herre på framsidan. Kan det verkligen vara något då, när en arg blick ersatts med två sparvar framför den medeltida staden i bakgrunden. Vi spelar, och ger vårt första intryck.

Första intrycket, del 52 – Wingspan

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 52 - Wingspan
/

I detta avsnittet spelar vi Wingspan, ett av de mest omtalade spelen just nu, från Stonemaier games och nykomna designern Elizabeth Hargrave. Når det upp till hypen eller faller det platt? Kanske ett mellanting? Vi spelar och ger vårt första intryck.

Första intrycket, del 51 ‐ Trollfjord

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 51 ‐ Trollfjord
/

I detta avsnitt åker Brisse till sina gamla hemtrakter i Trollhättan och spelar, passande nog, Trollfjord. Inte nog med det, vi har också celebert besök av Josef Sannholm från Boardgames with Niramas och Brädspelspodden. Så vi hamrar loss med en av förra årets konstigaste spelkomponenter, kubtornet med tillhörande slägga. Detta avsnittet spelades in på Alara games i Trollhättan under mellandagarna, vilket kan förklara den lite annorlunda ljudbilden och om vi nämner “i år” betyder det alltså 2018.

Länkar: Alara games i Trollhättan, Boardgames with Niramas, Brädspelspodden

Första intrycket, del 50 – Retrospektiv, statistik och lyssnarnas frågor

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 50 - Retrospektiv, statistik och lyssnarnas frågor
/

Med stort pompa och ståt är vi tillbaka med första avsnittet 2019, inget mindre än vårt avsnitt 50. I detta avsnitt spelar vi inte ett spel för första gången utan vi tar en titt tillbaka på de tidigare 49 avsnitten och ser om vi har några nya infallsvinklar om spelen. Vi tittar även på lite statistik och svarar på lyssnarnas frågor.

Det blir ett långt avsnitt, väldigt långt, och vi har all förståelse om ni inte orkar ta er igenom alla tre timmarna av svammel. Vill ni höra mer om ett specifikt spel, hoppa direkt till statistiken eller bara höra våra svar på era frågor så har vi lagt upp tiderna för de olika inslagen nedan.

Mystic vale 1:16
Scythe 2:59
Mansions of Madness 2nd ed 4:55
Dead of Winter: The long night 6:56
Elevenses 8:53
Capital Lux 11:37
Agamemnon/Shotten totten/Tides of Madness 12:57
Great Western Trail 14:59
Small star empires 16:24
Ulm 17:51
Key to the city: London 19:22
Cry Havoc 20:43
The arrival 23:25
Conclave 25:42
Unlock! 27:23
Black Orchestra 31:04
One deck dungeon/Arkam horror TCG 33:06
Magic maze 34:00
The quest for Eldorado 35:21
7th continent 36:44
Dokmus 39:32
Tribes 41:10
Star Wars: Rebellion 44:16
Gloomhaven 47:12
Altiplano 50:05
Fog of love 51:38
Mountains of Madness 55:08
Majesty 56:48
Azul 57:54
Arboria 58:55
Noria 59:26
Agra 1:01:09
The Mind/Tiefe Taschen 1:02:15
Finished/Arkham Noir 1:06:21
The Expanse 1:07:11
When I dream 1:09:13
Hansa Teutonica 1:11:04
Ganz schön clever 1:12:42
Heaven and Ale 1:14:17
Die Quacksalber von Quedlinburg 1:15:40
Detective 1:19:31
Kashgar 1:21:16
Root 1:23:12
Builders! 1:24:53
Curators 1:26:02
House of Danger/Maiden’s quest 1:26:48
Gizmos 1:29:08
Mercado 1:30:21
Keyforge 1:30:46

Statistik 1:32:58

Lyssnarfrågor 1:42:47

Första intrycket, del 49 – Keyforge

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 49 - Keyforge
/

Johan (men inte den Johan ni tror) och Brisse spelar superheta (om en nu bryr sig om sånt) Keyforge på ett hotellrum i Uppsala och ger sedan sitt första intryck av det “unika-lek-spelet” designat av Richard Garfield.

Detta är också sista avsnittet för 2018, vi tar ett litet juluppehåll, innan vi någon gång i januari är tillbaka med vårt 50:e avsnitt där vi svarar på lyssnar frågor, ger våra andra intryck av spel och pratar lite statistik.

Första intrycket, del 48 – Mercado

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 48 - Mercado
/

I detta avsnittet spelar vi Mercado, ett spel som smugit under radarn, trots att det är designat av Rüdiger Dorn. Kanske beror det på det lite intetsägande omslaget eller det lika intetsägande namnet? Hur som helst, vi spelar för första gången och ger er vårt första intryck.

Glöm inte heller att skicka en lyssnarfrågor till vårt 50:e avsnitt. Ett Ticket to Ride: Göteborg står på spel för den som får en fråga uppläst i avsnittet.

Första intrycket, del 47 – Gizmos

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 47 - Gizmos
/

I detta avsnitt spelar vi för första gången Gizmos, ett motorbyggande spel av Phil Walker-Harding, och ger vårt första intryck av det. Meningarna är lite blandade och i alla fall en av oss är lite för mer och tycker spelet är för lätt…men ändå inte vann. (Skojar bara Johan.)

Detta är även vårt 47:e avsnitt och avsnitt 50 närmar sig. Det tänkte vi göra till ett specialavsnitt där vi tittar tillbaka på de tidigare 49 avsnitten och ser om vi har några andra intryck av spelen vi tittat på där. Vi tänkte också svara på lyssnarnas frågor, så hör av er om ni har sådana. Det kan handla om vad som helt, spel eller inte. Bland de som får sin fråga uppläst i avsnittet kommer vi lotta ut ett exemplar av Ticket to Ride – Göteborg, en specialkarta till TtR som nyligen trycktes upp professionellt och finns i begränsad upplaga (men går att skriva ut själv om en så vill). Så skriv frågor som kommentarer till inlägget eller skicka dem som PM. Ni kan också maila till brisse@spelradio.se.

Första intrycket, del 46 – Solo! House of Danger och Maiden’s Quest

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 46 - Solo! House of Danger och Maiden's Quest
/

Återigen sitter Brisse och svamlar själv om spel han spelat ensam. Denna gången spelas House of Danger, ett spel som är som en Ensamma Vargen-bok, och Maiden’s Quest, ett spel om när den kidnappade prinsessan tröttnar på att vänta på att bli fritagen och tar saken i egna händer. Båda är kortspel, House of Danger kan spelas på flera medan Maiden’s Quest är helt och hållet ett enspelarspel, som dessutom spelas i handen istället för på ett bord.

Första intrycket, del 45 – Curators

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 45 - Curators
/

Även i detta avsnitt spelar vi en prototyp, den här gången Curators, från svenska Worldshapers. I spelet skall du skapa ett museum och ställa ut saker du hittar världen över. Det är tänkt att komma på Kickstarter i april 2019. Vill du följa utvecklingen av spelet och få andra nyheter från Worldshapers, följ deras facebooksida här: https://www.facebook.com/WorldshaperBG/

Värt att påpeka är även att sedan inspelningen av detta avsnitt har redan några av de förändringar vi önskar i spelet genomförts, till exempel har ikonerna på brickorna blivit tydligare.

Första intrycket, del 44 – Builders!: A building-building deck building game

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 44 - Builders!: A building-building deck building game
/

I detta avsnittet spelar vi en prototyp av ett spel som helt enkelt inte getts ut än: Builders! Detta är ett lekbyggarspel om att bygga byggnader som just i denna stund (när avsnittet släpps) genomgår en kickstarterkampanj. Om ni efter avsnittet, eller redan nu, blir nyfikna på spelet kan ni spana in kampanjen här:

https://kck.st/2IxFoeA

Första intrycket, del 43 – Root

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 43 - Root
/

Root, ett väldigt asymmetriskt och vackert spel från Leder games, som verkar funnit sin nisch i att göra just asymmetriska spel. Den typen av spel är svårt och eventuellt missvisande att ge sitt första intryck av, men vi gör ett försök i alla fall.

Första intrycket, del 42 – Kashgar

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 42 - Kashgar
/

Kashgar är ett spel som många snackat om. Det har länge bara varit tillgängligt på tyska, men nyligen kom den engelska utgåvan ut. Detta är ett lekbyggarspel där du inte bygger en lek, utan snarare tre köer. Låter det udda? Det är det.

Första Intrycket del 41 – Detective: A modern crime board game

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första Intrycket del 41 - Detective: A modern crime board game
/

Portal games har, i alla fall enligt mig, en ganska ojämn utgivning. En del riktigt bra spel blandat med mindre sådana kusiner. Men ofta låter spelen bra på pappret och så var det även med Detective. Så självklart skall vi testa det. Ett spel om att vara detektiv, där en databas används och spelarna får söka på internet efter fler ledtrådar. Så frågan är, har de fått en till hit, eller ännu en miss?

Första intrycket, del 40 ‐ Die Quacksalber von Quedlinburg

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 40 ‐ Die Quacksalber von Quedlinburg
/

Sista avsnittet i vår genomgång av de nominerade spelen till Kennerspiel des Jarhes, det tyska spelpriset för spel med lite mer “tyngd” än familjespelen i Spiel des Jahres. Den här gången spelar vi Die Quacksalber von Quedlinburg, ett påsbyggarspel där spelarna är kvavksalvare som kokar ihop brygder.

Vi pratar också om vilket spel vi faktiskt tror kommer vinna och vilket vi vill skall vinna. När detta avsnitt släpps är det några timmar kvar tills vi vet svaret på vinnaren. Det är väl också värt att nämna att våra bedömningar baseras på en genomspelning (som alltid i denna podden) och att åsikterna kanske ändras vid fler genomspelningar.

Första intrycket, del 39 – Heaven & ale

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 39 - Heaven & ale
/

Vi fortsätter vårt genomspelande av årets nomineringar till Kennerspiel des Jahres med Heaven & ale, ett spel om munkar och ölbryggning av Michael Kiesling och Andreas Schmidt. Kanske det “tyngsta” av årets nomineringar så var detta det spel som lockade en del av oss mest inför första spelet. Vad vårt första intryck blev och vem som vann STORT, får ni höra i avsnittet.

Första intrycket, del 38 – Ganz schön clever

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 38 - Ganz schön clever
/

Det tyska spelpriset Spiel des Jahres delas ut varje år till vad juryn anser vara det bästa familjespelet som getts ut under året. Sedan några år har de även även kategorin Kennerspiel des Jahres, som är spel med lite mer tyngd, lite mer att sätta tänderna i. I de nästa tre avsnitten kommer vi ta en titt på de tre spel som nominerats till Kennerspiel des Jahres 2018.

Först ut är Ganz Schön clever, ett litet spel i kategorin “Roll and write” som blivit populär senaste tiden. Det är designat av Wolfgang Warsch och finns i skrivande stund bara i tysk utgivning, men med tanke på nomineringen kommer det nog snart komma även på andra språk. Det är ju helt språkoberoende dock och inga problem att spela med en tysk utgåva om en bara skaffar regler.

Första intrycket, del 37 – Hansa Teutonica

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 37 - Hansa Teutonica
/

I detta avsnittet tar vi tag i det äldsta spelet vi hittills spelat i podden, Hansa Teutonica från 2009. Ett spel med ett gott renommé och en typisk europeisk, för att inte säga tysk design-filosofi som grund. Det är lite slump, ingen asymmetri och torrt som fnöske. Omslaget ser dessutom jättetråkigt ut, allt som krävs av den här typen av spel. Mycket att säga om det har vi också, så håll i dig, detta blir ett långt avsnitt.

Första intrycket, del 36 – When I dream

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 36 - When I dream
/

When I dream, spelet om att drömma om konstiga saker där de andra spelarna försöker hjälpa, eller stjälpa, dig i din strävan efter att förstå vad det är du drömmer. Udda bilder, som drömmarna inte får se och klurigt poängsystem där spelarna varje runda byter roller. Också: En lång diskussion om John Blund! Det hör en inte varje dag. Vi diskuterar även kort om skillnaden mellan logiska och känslomässiga beslut i spel, eftersom Brisse är mer känslosam än Niklas kallt logiska hjärna.

Första intrycket, del 34 – Mer solospel, Finished! och Arkham Noir

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 34 - Mer solospel, Finished! och Arkham Noir
/

Ännu en gång svamlar Brisse själv om solospel. Denna gången om Finished! ett spel om att utföra kontorsarbete och Arkham noir: Case #1, The witch cult murders. Brett tematiskt spektrum kan tyckas och det ena låter möjligen lite mer spännande än det andra.

Första intrycket del 32 – Agra

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket del 32 - Agra
/

Ännu ett avsnitt om ett spel med ett ord i titeln och denna gång tillbaka till A som inledningsbokstav: Agra. Detta är ett spel om att göra Akbar den store av Indien glad på hans 30-årsdag, genom att ge honom presenter och påverka andra besökare på de stora festligheterna. Så hör oss pladdra om olika taktiker, sneda bräden och komponenter med skavanker samt, så klart, vårt första intryck av spelet.

Första intrycket, del 31 – Noria

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 31 - Noria
/

Vi fortsätter vår serie om spel med ett ord i titeln som släpptes på Spiel 2017 med Noria, ett spel i steampunkstil med flygande öar. Det pratades en del om detta spelet eftersom det skulle ha en helt unik mekanik. Hur det faktiskt var med det, och vad vårt första intryck av spelet är, kan du höra i detta avsnittet.

Första intrycket, del 30 – Arboria

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 30 - Arboria
/

I vårt 30:e avsnitt spelar vi ett spel som få antagligen hört talas om och antagligen kommer höra talas om, Arboria. Ja, förutom ni kära lyssnare, som hör detta, ni kommer ju ha full koll på det. Hmmm, ja…

Arboria har många likheter med Photosynthesis, ett spel som vi inte pratat om i podden men som är ett av poddmedlemmarnas favoriter från förra året, så det kommer också nämnas en del. Så på med trädgårdshandskarna och greppa en…öhm…grep, så kör vi!

Första intrycket, del 29 – Azul

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 29 - Azul
/

Azul blev ett av förra årets smyghits, som kom lite från ingenstans och blev väldigt populärt, i alla fall i undertecknads bekanskaptskretsar. Det hade en kanske inte trott om ett spel om kakel. Ja, du läste rätt, kakel. Du har säkert också hört talas om det men om du inte spelat det så kan du här höra vårt första intryck av spelet.

Första intrycket, del 28 – Majesty

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 28 - Majesty
/

Splendor är ett populärt spel. Men det är inte det vi skall prata om i detta avsnittet. Istället skall vi prata om Marc Andrés, skaparen av Splendor, senaste spel: Majesty: For the Realm. Det har flugit lite under radarn och vi kände att det var intressant att titta närmare på.

Första intrycket, del 27 – Mountains of Madness

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 27 - Mountains of Madness
/

På engelska sägs det ibland “don’t judge a book by it’s cover”. Detta kan även gälla brädspel som i fallet med Mountains of Madness. Det lovar oss spännande och skräckfyllda expeditioner till Lovecrafts Nordpolen, där fasan väntar i en sedan länge övergiven(?) stad. Men håller det vad det lovar? Det får du höra i detta avsnittet av Förta intrycket…Ok, nu har jag väl iofs avslöjat att det kanske inte gör det med den inledningen, men lyssna i alla fall, ok?

Första intrycket, del 26 – Fog of Love

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 26 - Fog of Love
/

God spelfortsättning kära lyssnare! Vi kickar igång 2018 med att spela och prata om Fog of Love, ett spel som utger sig för att vara en romantisk komedi i brädspelsformat. Hur det funkar och vad vårt första intryck av det är hör du här!

Första Intrycket, del 25 – Altiplano

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första Intrycket, del 25 - Altiplano
/

I detta 25:e avsnitt tar vi oss an Altiplano, ett spel om alpackor som det pratades mycket om i samband med årets spelmässa i Essen. Det är något av en uppföljare till Orléans – ett påsbyggarspel som varit lite favorit hos podden sedan tidigare. Detta blir också det sista avsnittet för 2017, vi tar ett litet uppehåll för jul och nyår men är tillbaka igen i början av 2018.

Första intrycket, del 24 – Gloomhaven (solo)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 24 – Gloomhaven (solo)
/

Den här gången är Brisse ensam i studion igen och tar sig an mastodontspelet Gloomhaven. Alla pratar om grottröjet, så vad är Brisses första intryck?

Första intrycket, del 23 – Star Wars: Rebellion

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 23 - Star Wars: Rebellion
/

Star Wars: Rebellion sägs vara Star Wars i en spellåda, vilket vi testar i detta avsnittet av Vems tur är det: Första intrycket. Johan kommenderar Imperiet och Brisse drar på sig Rebell-overallen innan våra kloka (?) huvuden stångas ihop i en episk kamp. Missa inte heller när Brisse försöker uttala Konieczka.

Första intrycket, del 22 – Tribes

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 22 – Tribes
/
Efter ett lite längre uppehåll på grund av den stora spelmässan i Essen, Spiel, är vi nu tillbaka med ett nytt avsnitt. Den här gången spelar vi Tribes, en Kickstarter som levererades för ett litet tag sedan, designat av Rustan Håkansson – en av hjärnorna bakom Nations.

 

Första intrycket, del 21 – Dokmus

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 21 - Dokmus
/

Dokmus var ett spel som verkar flugit under allas radar, vi har inte hört så mycket om det så vi tänkte att det är lika bra att testa det och ge er vårt första intryck. Har du sett det men kanske ratat det på grund av den tråkiga baksidan? Det gjorde Brisse i alla fall, men här kan du få höra vad du eventuellt missat.

Första intrycket, del 20 – The 7th Continent

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 20 - The 7th Continent
/
Som trogna lyssnare säkert vet så spelar vi ibland in våra avsnitt ganska långt i förväg. Så inte i detta fallet. The 7th Continent är rykande färskt för de som stöttade på Kickstarter och det är mycket snack om det här spelet nu. Därför tänkte vi att eftersom spelet just nu finns i en ny kickstarterkampanj – med en expansion på gång – att vi skall ge vårt första intryck nu, så att ni kära lyssnare kan avgöra om detta är något för er. Häng med till den sjunde kontinenten!

 

Första intrycket, del 19 – The Quest for El Dorado

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 19 - The Quest for El Dorado
/

I detta avsnitt spelar vi ett annat spel som var nominerat till Spiel des Jahres (men inte vann): The Quest for El Dorado. Vi spelar Dr Knizias lekbyggardebut och ger vårt första intryck. Som sist spelades detta in före vi visste vilket spel som fick utmärkelsen.

Första intrycket, del 18 – Magic Maze

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 18 – Magic Maze
/

I detta avsnittet spelar vi Magic Maze, ett av spelen som var nominerat till Spiel des Jahres (men inte vann). Det visste vi dock inte när avsnittet spelades in i maj. Magic Maze är ett samarbetsspel där spelarna inte får prata med varandra och samtidigt skall styra fyra äventyrare genom en labyrint, men en får bara flytta åt ett håll. Och inte prata då.

Första intrycket, del 17 – Solospel

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 17 - Solospel
/

Händer det att det suger i speltarmen men du har ingen att spela med? Det finns många spel som går att spela själv och även spel dedikerade till en eller två spelare. I detta avsnittet tar Brisse en närmre titt på två sådana spel; One Deck Dungeon och Arkham Horror: The Card Game.

Första intrycket, del 16 – Black Orchestra

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 16 – Black Orchestra
/

Mörda Hitler, kan det vara en lämplig sysselsättning för 1-5 spelare? Det är precis vad Black Orchestra handlar om och det är spelet vi spelar för första gången i detta avsnitt. Så lyssna för att se om vi lyckas! Rafflande spänning!

Första intrycket, del 15 – Unlock!

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 15 – Unlock!
/

Escape rooms är populärt och förra veckan utsågs Exit: The game till årets Kennerspiel des Jahres. Det finns ett flertal sådana spel och i detta avsnittet spelar vi Unlock! från Space Cowboys. Vi testar och ger vårt första intryck av ett av de tre scenariorna.

Första intrycket, del 14 – Specialavsnitt: Conclave

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 14 – Specialavsnitt: Conclave
/

Vi har lite semester i utgivningen av avsnitt nu under sommaren, men här kommer ett specialavsnitt där vi testar en prototyp av Mark Rein-Hagens nya brädspel Conclave. Det är alltså inte ett utgivet spel utav i hjälper till med testandet. Hör vad vårt första intryck är.

Första intrycket, del 13 – The Arrival

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 13 – The Arrival
/

I detta avsnitt spelar vi The Arrival, ett spel av Martin Wallace som inte fått så mycket uppmärksamhet. Wallace kan vara lite hit-and-miss, så frågan är vilket det är denna gång? Lyssna och hör.

Första intrycket, del 12 – Cry Havoc

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 12 – Cry Havoc
/

På grund av flytt blev avsnittet en vecka försenat, men nu är det här! Vi spelar Cry Havoc och ger våra första intryck. Spoiler: det finns mycket att säga om spelet. Beklagar den något sämre ljudkvalitén, inställningarna var inte riktigt med oss den här gången.

Första Intrycket, del 11 – Key to the City: London

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första Intrycket, del 11 - Key to the City: London
/

I detta avsnitt spelar vi Key to the city – London, en slags uppföljare/ny version av Keyflower. Det var en del snack om spelet före Spiel i Essen, men sedan har det varit ganska tyst. Så är spelet något att ha? Lyssna och hör vad vårt första intryck är.

Första intrycket, del 10 – Ulm

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 10 - Ulm
/

Ulm, inte bara en stad med ett kort namn, utan även ett brädspel med ett lika kort namn, konstigt nog. Häng med när vi bygger kyrktorn och skaffar poäng, samt spelar om från början inte bara en utan två gånger eftersom vi gjorde regelmisstag. Ulm!

Första intrycket, del 9 – Small Star Empires

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 9 – Small Star Empires
/

Detta avsnitt är lite kortare än vanligt eftersom vi spelade ett lite mindre spel än vanligt: Small star empires. Tänk dig en blandning mellan Hey that’s my fish och Twilight Imperium 3, så är du rätt fel ute, men ändå inte helt ute och cyklar, även om det är mer det förra av spelen som är influens.

Första intrycket, del 8 – Great Western Trail

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 8 - Great Western Trail
/

I detta avsnittet spelar vi Great Western Trail, det senaste spelet från favoriten (i alla fall för vissa på podden) Alexander Pfister. Nu skall vi fösa kossor och bygga hus. Hur kul är det, första gången? Lyssna så får ni se.

Första intrycket, del 7 – Tvåspelarspel

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 7 - Tvåspelarspel
/

Vi myser ihop oss i Första intrycket-studion och spelar spel för bara två spelare. Det är lite mindre spel så vi spelar tre stycken: Agamemnon, Tides of Madness och Schotten totten.

Första intrycket, del 6 – Captial Lux

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 6 - Captial Lux
/

I detta avsnittet spelar vi Capital Lux för första gången, ett litet kortspel från norska utgivaren Aporta games. På grund av tekniska problem har tyvärr ett avsnitt försvunnit, där vi spelade Vikings on board, vilket refereras till i detta avsnittet, men alltså aldrig publicerats, och tyvärr inte kan publiceras.

Första intrycket, del 5 – Elevensees

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 5 - Elevensees
/

I det femte avsnittet av Första intrycket spelar vi Elevensees, ett litet kortspel om att vara värd för den bästa tebjudningen. Ett mysigt tema, men vad är vårt första intryck av spelet?

Första intrycket, del 4 – Dead of Winter: The long night

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 4 - Dead of Winter: The long night
/

Så här i början på nya året spelar vi Dead of Winter: The long night för första gången, ett av förra årets mest emotsedda släpp, i alla fall för undertecknad. Utan att spolia för mycket så blev vår första omgång väldigt kort, så vårt första intryck är påverkat av det, men vi spelade igen direkt efter insåpelningen och vårt omdömme var samma efter en mer komplett spelomgång.

Första intrycket, del 3 – Mansions of Madness

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 3 - Mansions of Madness
/

I detta avsnitt av Vems tur är det? – Första intrycket spelar vi andra utgåvan av Mansions of Madness, från Fantasy Flight games. Vad skiljer sig från första utgåvan? Hur funkar appen? Dessa frågor samt vad vi tycker om spelet får ni svar på. Lyssna!

Första intrycket, del 2 – Scythe

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första intrycket, del 2 - Scythe
/

I andra avsnittet av Vems tur är det? – Första intrycket spelar vi Scythe, ett av årets mest hypade spel och även ett av de snyggaste. Utan att gå in på detaljer har vissa av panelens deltagare tweakat sin åsikt om spelet, men den här podden handlar ju om vårt första intryck, vilket du får höra i avsnittet.

Första Intrycket, del 1 – Mystic Vale

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Första Intrycket, del 1 - Mystic Vale
/

Välkomna till första avsnittet av Vems tur är det? – Första intrycket. Detta är en systerpodd till vanliga Vems tur är det?, där Brisse spelar ett spel för första gången med 2-4 av sina vänner och sedan berättar vi om det första intryck av spelet. I första avsnittet testar vi Mystic Vale, designat av John D. Clair och utgivet av AEG.