Mellan turerna, del 36 – As d’Or

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 36 - As d'Or
/

För ungefär en månad sedan utsågs vinnarna av den franska spelutmärkelsen As d’Or och eftersom vi tycker att den inte uppmärksammas så mycket så pratar vi om utmärkelsen, årets vinnare och vad det kan betyda för framtiden. Vann rätt spel? Är det någon som bryr sig? Vi tar också upp de vanliga programpunkterna med vad vi spelat och vad vi ser fram emot att spela. Väl mött!

Innehåll:
4m 23s Vad har vi spelat?
14m 41s Ämnet: As d’Or
38m 28s Inte-ett-spel-tips-tipset
49m 50s Spel vi ser fram emot

Mellan turerna, del 35 – YouTube med Josef Sannholm

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 35 - YouTube med Josef Sannholm
/

Vi välkomnar Josef, känd som Niramas på YouTube-kanalen Boardgames with Niramas till podden. Vi djupdyker i hur man skapar brädspelscontent på YouTube med tillhörande utsvävningar och sedvanligt svammel. Dessutom: spel vi spelat, inte-ett-spel-tipset och spel vi ser framemot att spela från nu till universums värmedöd! Håll till godo!

Innehåll:
1m 49s Vad har vi spelat?
16m 29s Ämnet: YouTube med Josef Sannholm
1h 29m 17s Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 41m 15s Spel vi ser fram emot

Mellan Turerna, del 31 – Marvel Snap

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan Turerna, del 31 - Marvel Snap
/

Nu har Brisse och Johan gått så långt så de velat tala om ett digitalt spel – kors i taket! Men detta är inte vilket digitalt spel som helst, utan ett som trollbundit de båda brädspelsrävarna så till den grad att de måste prata ut om det. Vi har spelat Marvel Snap, pratar lite om vad det är för något och spekulerar högst fritt om vilka paraleller till brädspel som finns. Vi besöker även de gamla vanliga programpunkterna. Den vakne lyssnaren kanske märker att det har gått någon dag sedan måndag då vi normal släpper avsnitt. Det är mycket riktigt, och det beror på att redigeraren tittat lite för mycket på fotbolls VM och redigerat för lite. Eller så har hen spelat Marvel Snap. I varje fall, förbered era öron för nu sätter svamlet igång!

Innehåll:
00:03:07 – Vad har vi spelat sen sist?
00:31:31 – Huvudämnet: Marvel SNAP
01:12:00 – Inte-ett-spel-tips-tipset
01:21:00 – Vad ser vi fram emot att spela?

Mellan Turerna, avsnitt 28 – Oss essenärer emellan

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan Turerna, avsnitt 28 - Oss essenärer emellan
/

Brisse och Johan skall åka på Spiel 22 efter ett uppbrott på några år och i egenskap av vana sk. “essenärer” pratar vi högt och lågt om våra erfarenheter efter vad vi tror är totalt 25 mässor oss emellan. Dessutom har vi spelat ett par spel som debuterade på förra årets mässa. Johan har ett litet resetips och Brisse har återbesökt en gammal TV-serie. Är du en van essenär? Vad är dina tips inför årets mässa?

Innehåll:
00:04:02 – Vad har vi spelat sen sist?
00:25:05 – Huvudämnet: Spelmässan i Essen
01:01:25 – Inte-ett-spel tipset
01:07:10 – Vad ser vi fram emot att spela?

Mellan Turerna, del 26 – Statistik

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan Turerna, del 26 - Statistik
/

Brisse och Johan djupdyker i statistiken de har i sina brädspelsstatistkappar – vad finns det för insikter där? Dessutom de vanliga programpunkterna Spel vi spelat, Inte-ett-spel tipset, och Spel vi ser fram emot att spela. Vad tyckte Johan om Brass Birmingham? Vem gillar Lego? Dessutom har vi en bonus topp 10 – den sammanställda listan för Brisse, Johan och Micael.

Innehåll
05m 05s Vad har vi spelat?
24m 13s Ämnet: Statistik
54m 22s Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 01m 29s Spel vi ser fram emot

Mellan turerna, del 15 – Spelutmärkelser

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 15 - Spelutmärkelser/

Det finns ett antal spelutmärkelser, priser för bästa spel och liknande, som delas ut varje år, där väl utan tvekan Spiel des Jahres är det mest kända och det som det talas mest om. Men det finns några till som kan vara värda att hålla koll på, om det är någonting en behöver bry sig om överhuvudtaget. Vi tycker det är lite kul, så vi pratar om några av dem och går även in lite mer på detalj kring årets nominerade till Kennerspiel des Jahres, den spelutmärkelse som vi hobbyister kanske kan tycka är mest intressant. Plus de vanliga programpunkterna och kanske en gnutta Red rising.

Innehåll:
2m 23s Vad har vi spelat?
14m 36s Ämnet: Spelutmärkelser och Kennerspiel des Jahres 2021
1h 07m 26s Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 12m 09s Spel vi ser fram emot

Mellan turerna, del 14 – Spela själv

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 14 - Spela själv/

I dessa tider, då vi inte kan träffa våra vänner och spela spel så har säkerligen fler testat att spela spel själva, i sololägen eller rena enpersonsspel. Vi har gjort det förr och det är något som intresserar oss, så vi tar ett snack om det, vad vi tycker, vilka som är bra och så vidare. Plus våra vanliga programpunkter. Varning: Spelet Red rising nämns en orimlig mängd gånger i avsnittet. Det är helt enkelt något av vår besatthet för tillfället.

Spel vi pratar om: Red rising, Cartaventura, Phantom the card game, Terraforming Mars, Veilwraith, Thousand year old Vampire, Vengeance, Maracaibo, Lord of the Rings LCG, Sleeping gods med flera!

Innehåll
3m 41s Vad har vi spelat?
23m 16s Ämnet: Spela själv
1h 13m 51s Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 26m 21s Spel vi ser fram emot

Mellan turerna, del 13 – CoraQuest och Kickstarter, med Dan Hughes

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 13 - CoraQuest och Kickstarter, med Dan Hughes/

(English below)
Oj oj oj, tänker ni, nu har de fått storhetsvansinne och tror de ska slå igenom internationellt genom att göra podden på engelska. Men riktigt så är det inte. Vi ville helt enkelt prata med vår vän Dan Hughes, känd från bland annat The Dice Tower och podden Sporadically board with Mike and Dan. Nyligen genomförde Dan och hans dotter Cora en väldigt lyckad Kickstarterkampanj för spelet CoraQuest och vi ville veta mer om spelet, men framför allt om Dans upplevelse av att driva igenom ett Kickstarterprojekt. Dan hänger även med på våra vanliga programpunkter utom den första, vad vi spelat, men vi tyckte att det var lika bra att knaggla oss igenom hela avsnittet på engelska, så att i alla fall Dans släktingar kanske kan lyssna.

Innehåll:
2m 50s Vad har vi spelat?
13m 32s Ämnet: CoraQuest & Kickstarter
1h 18m 38s Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 29m 54s Spel vi ser fram emot

My oh my, you’re probably thinking, now they’ve gone crazy with delusions of grandeur and thinking they’ll be a hit abroad, by doing the podcast in English. But that’s not quite right. We just wanted to have a chat with our friend Dan Hughes, known from amongst ither things The Dice Tower and the podcast Sporadically voard with Mike and Dan. Recently Dan and his daughter Cora finished a very succesful kickstartercampaign for the game CoraQuest and we wanted to know more about the game, but mostly about Dan’s experience with running a Kickstarter project. Dan tags along for the other parts of the pod, except for the first one, what have we played, but we thought we’d might as well stumble our way through the whole episode in English, so at least Dan’s relatives might listen.

Content:
2m 50s What have we played?
13m 32s The subject: CoraQuest & Kickstarter
1h 18m 38s Not a game recomendation-recomendations
1h 29m 54s Game we look forward to playing

Mellan turerna, del 12 – Speldesigners

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 12 - Speldesigners/

Vi gjorde ju ett avsnitt om illustratörer (ep. 7) så då tycker vi inte det är mer än rätt att lyfta fram våra favorit-speldesigners nu också. Men tänker vi likadant? Och hur många designers hamnar på både Brisses och Johans lista? Dessutom: Johan inser att han besökt fel monument i Kyoto och Brisse bekänner vilken speldesigners spel han skulle vilja ha med sig på en öde ö, om han bara fick välja en.

Spel vi pratar om: Remember Our Trip, Under Falling Skies, Nevada City, Dune Imperium – med flera!

Innehåll
1m 25s                  Vad har vi spelat?
15m 42s                Ämnet: speldesigners
1h 12m 11s          Inte-ett-spel-tips-tipset
1h 18m 10s          Spel vi ser fram emot

Mellan Turerna, del 11 – Spelåret 2020

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan Turerna, del 11 – Spelåret 2020/

2020 var verkligen inte ett bra spelår med inställda konvent, förseningar i utgivning och frakt och svårigheter att få träffas och spela som vanligt. Vi tänkte ändå ta en tillbakablick på året och prata om vad vi gjort, vad som kommit ut och vad vi gillat, inklusive en topp tre av släpp från året. Plus vad vi spelat och det andra vanliga.

Mellan Turerna, del 10 – Regelgenomgångar, med Lars Hallgren

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan Turerna, del 10 - Regelgenomgångar, med Lars Hallgren/

Att lära sig regler är för en del ett gissel som måste genomgås för att kunna spela medan andra tar stort nöje i att läsa regelböcker. Alla lär sig på olika sätt och just själva regelgenomgången, när någon ska lära en eller flera andra personer reglerna till ett spel är något av en konst. I detta avsnitt pratar vi om just det och gästas av en mästare på området: Lars Hallgren från Lär dig spela. Vi pratar om regelgenomgångar, fallgropar och tips. Plus de vanliga programpunkterna så klart.

Ni hittar Lär dig spela Här och Här.

Mellan turerna, del 9 – Expansioner

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 9 - Expansioner/

Efter en hel del om, ganska många men och ledigt över jul och nyår är vi nu tillbaka med ett nytt avsnitt, visserligen inspelat för ganska länge sedan. Det mesta av de där om och men som varit har varit tekniska problem, som vi inte lyckats lösa på ett bra sätt. Ljudkvalitén är därför tyvärr undermålig i detta avsnittet, vilket vi verkligen ber om ursäkt för. Hoppas ni kan ha översikt med det och orkar lyssna ändå. Utöver de vanliga programpunkterna pratar vi i detta avsnitt om expansioner och om de ska vara något att ha. Vi listar våra bästa och sämsta och pratar om vilka olika sorter som finns samt vad vi tycker om expansioner i allmänhet.

Mellan turerna, del 8 – Hur har vår spelsmak förändrats? Med Åke Ternström Nolemo

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 8 - Hur har vår spelsmak förändrats? Med Åke Ternström Nolemo/

I detta avsnitt av Mellan turerna har vi vår första gäst, Åke Ternström Nolemo, som var med och startade vår podcast för sex år sedan, och som är en av våra bästa vänner. Vi pratar om hur spelsmak kan förändras, vad det kan bero på och hur våra personliga spelsmaker har förändrats. Som vanligt pratar vi om vad vi har spelat, vad vi ska spela och tipsar om saker som inte är spel.

Mellan turerna, del 7 – Illustrationer

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 7 - Illustrationer/

Utseendet är inte allt, det är ju vida känt. När det kommer till spel är det dock något som Johan och Brisse verkligen kan gå igång på och som kan få oss intresserade av ett spel. Vi pratar om illustrationer och deras vikt för att göra ett spel intressant. Vi listar också våra fem favoritillustratörer. Plus det vanliga med vad vi spelat och tips om något som inte är ett spel.

Mellan turerna, del 5 – Konvent

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 5 - Konvent/

Konvent är ju något det just nu är ont om, på grund av Covid -19, så Johan och jag tänkte att vi kunde prata om just konvent. Vi pratar om vad vi tycker är bra med konvent, slänger ur oss en eller annan anekdot och så blir det de vanliga programpunkterna med vad vi spelat och sånt. Detta blir även sista avsnittet som publiceras innan vi tar ett litet sommaruppehåll och är tillbaka någon gång i augusti, då förhoppningsvis även med nya avsnitt av Första intrycket. Glad sommar och hoppas på många regndagar så ni kan spela spel med gott samvete.

Mellan turerna, del 4 – Att sleeva eller inte sleeva

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 4 - Att sleeva eller inte sleeva/

I detta avsnitt behandlar vi ämnet att sleeva kort i spel, alltså att stoppa korten i små plastfickor. Det är ett av brädspelsbranschens mest debatterade och heta ämnen, där vi spelare långt ifrån nått konsensus och förmodligen aldrig kommer göra det. Lite som om det uttalas kex eller tjex. Det enkla svaret är “Alla gör som de vill”! Men vi tänkte ändå prata om varför vi sleevar. Ooops, spoilers! Det och vad vi spela, vad vi vill spel och tips som inte är ett brädspel. Väl mött i spelbukten!

Mellan turerna, del 3 – Speltermer (del 2)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 3 – Speltermer (del 2)/

Vi fortsätter vår diskussion om speltermer ett ämne som även efter denna andra del inte känns helt utforskat. Men vi får dra en gräns någonstans. Som vanligt pratar vi även om vad vi spelat, vad vi vill spela och har ett tips som inte är ett spel. Hör gärna av dig om du har tankar om ämnet eller förslag på andra ämnen.

Mellan turerna, del 2 – Speltermer (del 1)

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 2 - Speltermer (del 1)/

I andra avsnittet av vår nya podd pratar Johan och Brisse om speltermer. Det finns många som vi slänger oss med och vi tänkte försöka bena ut lite i begreppen och diskutera vad vi anser att de betyder och ifall det finns ett bättre ord på svenska. det blev en lång diskussion, så lång att vi bestämde oss för att dela upp den på två delar. Men vi har fortfarande med vad vi spelat sen sist, inte ett speltips-tipset och vad vi ser fram emot att spela. Som vanligt spelades detta in för länge sedan, vilket vi nämner några gånger.

Mellan turerna, del 1 – Varför spelar vi?

Vems tur är det?
Vems tur är det?
Mellan turerna, del 1 - Varför spelar vi?/

Vems tur är det-koncernen presenterar stolt en ny gren på sitt spelpodcastträd. Brisse och “Original-Johan”, som var en av originalpoddens grundare känner ofta ett stort behov av att prata om spel och diverse ämnen som rör det. Så varför inte spela in en podd i villfarelsen att någon kan vara intresserad av att höra på det.

I Mellan turerna pratar vi helt enkelt om spel, men vi har en lös struktur där vi pratar lite om vad vi spelat, ett huvudämne, vad vi ser fram emot att spela samt ett tips om något som inte är ett spel. Kanske kommer vi ha gäster i framtida avsnitt, men utgivningstakten kommer inte var jämn utan vi släpper avsnitt när andan faller på och det finns tid i våra liv.

Vi har jobbat på detta bakom kulisserna ett tag och ville ha en liten bank av avsnitt för att se om detta var något som gick att lyssna på, så avsnitten är helt enkelt inspelade för en tid sedan.

Vi vill väldigt gärna ha er lyssnares interaktion med denna podden. Skriv gärna till oss era tankar kring ämnet, förslag på framtida ämnen eller frågor ni vill ha svar på. Ni kan göra det som en kommentar här eller genom att maila antingen brisse@spelradio.se eller johan@spelradio.se