Status

Bästa spelet 2014!

Vi hade faktiskt svårt att tro att ett spel lanserat genom Kickstarter skulle kunna vara det bästa spelet från förra året. Men överraskningarnas tid är inte förbi och Emperors New Clothes är verkligen det bästa spelet från förra året.

I grunden är det här ett ganska vanligt resurshanteringsspel, med viss card draft och speciella tärningar som extra krydda. Spelarna samlar resurser och selar kort för att sy kläder åt kejsaren, när han skall gå sin parad genom staden. Det är lätt att tro att spelet faller in i den amerikanska speldesignskolan, i och med det starka temat men faktum är att mekanikerna gifter sig väldigt bra med temat och ger en nästan sagoberättande stämning runt bordet där spelarna visserligen tävlar om att vinna genom att samla poäng för de finaste klädkreationerna, men också tillsammans bygger den bästa historien.  Spelet är inte co-operativt alls, men känslan av att tillsammans berätta sagan om Kejsarens nya kläder är stark.

Spelmekanikerna då, hur är de? Spelarna draftar kort vid tre tillfällen i spelet och karaktärerna på korten, allt från kejsaren själv, till pojken som påpekar att kejsaren är naken, via skräddarna och bybefolkningen, används för att skaffa resurser. Specialtärningarna som följer med, som för övrigt är bland de bästa custom dice vi sett, används för att boosta kort, om två kort med samma symbol spelas får tärningen med rätt färg läggas till effekten. Detta kan skapa kedjor av effekter och det är det mest finurliga i spelet, att hitta rätt kombinationer och veta när de skall spelas.

emperors_1

Kvaliteten på tärningarna är bland det bästa vi har sett.

Lägg till detta den enormt vackra spelplanen och de fantastiska illustrationerna på korten så kan vi inte annat än älska det här spelet. Utgivarna, Hoke’s games, har fått kritik för de udda färgvalen, men vi tycker det är uppfriskande att se resurser och spelkomponenter i lite annorlunda färger än de vanliga grundfärgerna. Kanske kunde det vara lite mindre ”pastelligt”, men vi tycker att sagokänslan förhöjs.

 

emperors_2

ROOS gör att korten liksom ‘poppar’ och bidrar till en vibrant spelupplevelse.

Emperors New Clothes är dessutom tillverkat med ny teknologi, i form av ett nytt färgsystem, kallat ROOS, som bara kan ses av människor med visa kemiska substanser i hjärnan. Det visar sig tydligen att de mest inbitna spelarna producerar en substans i hypotalamus, som gör att vissa färger kan uppfattas som för andra, mindre fanatiska spelare, uppfattas som vitt. Detta har tyvärr gett en viss elitistisk stämpel till spelet, där vissa anser att en inte är en ”riktig” gamer om en inte kan se färgerna i Emperors New Clothes. Det är dock trams och vi tycker att det är roligt att ny teknologi växer fram även inom en hobby som i huvudsak är analog och kanske anses färdigutvecklad när det gäller ny teknologi. Men med ROOS kan nya landvinningar göras och vi på Vems tur är det? är övertygade om att detta kommer bli lika trendsättande som att använda appar till sina spel.

emperors_3

Tillsammans ger alla komponenterna ett kraftigt helhetsintryck.

Har du inte testat Emperors New Clothes så måste du göra det. Det är, i vår mening, förra årets i särklass bästa spel, kanske decenniets!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *