Status

Minirecension: FUBA

Fuba

När den mer sportintresserade delen av Vems tur-gänget vandrade runt på spelmässan i Essen förra året råkade vi på ett gäng finnar som hade utvecklat något så ovanligt som ett strategiskt fotbollsspel, och efter en spelgenomgång var det ett garanterat köp. Nu i VM-tider och med entusiasmen på topp passar det bra att ta fram det igen!

FUBA är ett tvåspelarspel, där varje spelare har elva spelare på sin planhalva. I början av spelet bestämmer man en taktik och sedan turas man om att göra rundor under vilka man kan göra ett antal actions, till exempel att flytta sina spelare, passa eller försöka sig på att göra mål. Allteftersom rundorna går, går också tiden och inte helt oväntat är den som vinner den som gjort flest mål när man nått 90 ‘minuter’.

Spelet är förvånansvärt taktiskt och faktiskt ganska underhållande. Nu är det kanske lite lättare att ta till sig om man är intresserad av fotboll, men det har ganska intressanta strategiska bitar i sig som borde kunna intressera även spelare som inte normalt sett brinner för ‘the beautiful game’. En annan kul grej med det är att ‘planen’ är en rullbar ‘ölmatta’ av den typ man återfinner på pubar som enligt utvecklarna själva skall gå att tvätta ren från ‘allt möjligt spill’.

Nackdelen med spelet är att det tar ganska lång tid att spela, ungefär som en riktig fotbollsmatch – dock förutsätter vi att det kommer gå snabbare ju bättre vi lär oss reglerna!

FUBA på Board Game Geek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *